Day 1: Monday
Number fact of the day. 8 x 6 = 48. Learn this number fact as well as you possibly can.
Practise the 8 x table.
In the actual maths lesson, we practised adding fractions with the same denominator.
For example, 1/7 + 3/7 = 4/7. We learnt that the denominator (the lower number in the written fraction) does not change. On the worksheet, you also need to shade in or cross out the fractions in the bar model to model the addition or subtraction. For example, with 3/4 - 1/4, you need to shade in 3/4 and then cross out 1/4 to show the subtraction. During the lesson, lots of children progressed to trickier work than this. If you want a challenge, try adding three fractions together or using equivalent fractions to add fractions with different denominators. For example: 2/8 + 1/4 = 1/4 + 1/4 = 2/4.
Day 2 - Tuesday
Number fact of the day: 8 x 8 = 64
Main learning: fractions of quantities. For example, 1/3 of 12 = 4. Try the worksheet if you are learning from home. Hint: draw it by drawing a bar split into thirds. Then, fill it with 12 dots. How many dots fill 1/3?
Day 3 - Wednesday.
Number fact of the day: 8 x 7 = 56. Learn this fact as well as you can today. Write it out as many times as you can in a minute and think of silly rhymes to go with it.
Main learning: fractions of amounts (the second day on this). Today, we used what we learnt yesterday to work with weights, money and measures. Often, you will need to convert the measure into a more useful unit before attempting the question. For example, 1/2 of 1 meter: you need to convert to cms. 1/2 100 cm = 50 cm.
Try these questions:
a) 1/3 of 12 = _______
b) 2/3 of 12 = _______
c) 3/4 of £2 = ________ (don't forget to convert to pence!)
d) 1/4 of 1 kg = ________ (don't forget: 1kg = 1000 g)
e) Can you now think of your own example to show fractions of amounts?
Day 4 - Thursday
Today, we revisited equivalent fractions. If you were at home today, try these:
In each of the questions, can you draw the equivalent fraction as well?
1) 2 quarters = ______ eighths.
2) 1 whole = _______ fifths.
3) _______ thirds = 1 whole.
4) 2/3 = _______ ninths.
5) One half = ________ sixths.